1. Tluszcze
a) roslinne (ciekle)
b) zwierzece (stale)
2. Tluszcze sa to estry wyzszych kwasow organicznych i gliceryny.
3. Wlasciwosci wluszczowe
-nie rozupuszczalne w wodzie
-lzejsze od wody
-odporne na wysokie temperatury
-palne
-rozpuszczalne w ...
-zostawiaja tluste plamy
4. Zmydlanie tluszcza - jest to zmiana tluszczu w mydlo w reakcji NaOH, KOH. Jest to reakcja tluszczu z zasada sodowa lub potasowa w wyniku ktorej powstaje mydlo.
tluszcz + NaOH (KOH) -> mydlo + gliceryna
5. Utwardzanie tluszczu - jest to reakcja tluszczu cieklego (oleju) z wodorem w wyniku, ktorej powstaje tluszcz staly (margaryna)
6. Nasycenie tluszczow
a) roslinne (ciekle)
b) zwierzece (stale)
2. Tluszcze sa to estry wyzszych kwasow organicznych i gliceryny.
3. Wlasciwosci wluszczowe
-nie rozupuszczalne w wodzie
-lzejsze od wody
-odporne na wysokie temperatury
-palne
-rozpuszczalne w ...
-zostawiaja tluste plamy
4. Zmydlanie tluszcza - jest to zmiana tluszczu w mydlo w reakcji NaOH, KOH. Jest to reakcja tluszczu z zasada sodowa lub potasowa w wyniku ktorej powstaje mydlo.
tluszcz + NaOH (KOH) -> mydlo + gliceryna
5. Utwardzanie tluszczu - jest to reakcja tluszczu cieklego (oleju) z wodorem w wyniku, ktorej powstaje tluszcz staly (margaryna)
6. Nasycenie tluszczow
Komentarze
Prześlij komentarz